Selasa, 14 Februari 2017

Entah apa yang ditengoknya.

Aku beli Viva masa bulan September 2015. Cash, guna loan bank. Jangan harap aku nak menyimpan 20k, dengan keadaan aku yang baru bekerja gomen setahun tu. Dalam mimpi makcik.

Dah setahun berlalu, Viva tak banyak meragam pun. Pernah jugaklah meragam pasal pintu je, itupun sebab wayar putus. Thanks God.

Sejak Viva sah jadi hakmilik aku, aku selalu intai-intai Viva lain. Maksudnya, aku tengok colour, rim, tayar, cermin, lowered ke tak, itu semua dalam pemerhatian aku. Ada sebuah kereta tu kan, masha'Allah macam bilik tidur dah meriahnya. Siap alas kusyen cantik weh! Kau hado?

Sekarang pun aku buat kegiatan yang sama lagi. Sibuk tengok rim. Lawo weh! Aku kenangkan duit tak berapa terkumpul je ni, kalau tidak lama dah aku tukar. Lagi lawo kalau tengok kereta ikut tema warna. Biru, hijau, putih. Perghh smart ah.

Sekarang aku dah faham dah kenapa lelaki fanatik dengan kereta. Aku pun dah jadi macam tu sekarang, cuma kemaslahatan duit jelah. Pernah jugak terfikir nak buat loan, nak upgrade habis-habisan Viva tu. Mujurlah aku berfikiran rasional; so tahan, tahan.

Lagi satu kan, aku tak tahulah kenapa aku suka sangat tengok orang driving. Contohnya, dekat traffic light, aku boleh jadi ralit tengok kereta sebelah. Dan semestinya kereta tu kena kecil dan comel macam Suzuki Alto, Suzuki Swift, Kenari, Axia or apa-apa jelah kereta yang comel.

Aku selalu membayangkan driver tu menikmati pemanduan dorang. Diibaratkan macam aku tengah tengok test drive official sesebuah kereta, best tuu tengok. Dah aku ni tak menikmati pemanduan ke apa? Aku rasa macam tak hahahaha. Sedih.

Lagi-lagi kalau kereta tu memang taste aku, memang aku tenung kereta tu sampai hilang dari pandangan. Tudiaa, kadang aku cover jugaklah, takdelah menatap beria tu hahaha.

Bila naik kereta dengan sesiapa pun kan, kalau boleh masa aku sibuk perhati kereta taste aku tu, jangan sesiapa pun bercakap dengan aku. Tapi masa tu jugaklah kebanyakan perhatian aku terganggu, eeii geram betul. Rasa nak teriak 'kejaplah, aku tengah skodeng kereta tu!', haha nanti tak memasal kena cepuk.

Keobsesan aku ni melarat sampai ke sekolah tahu tak? Sebab kat sekolah ni ada senior tu guna kereta Suzuki Alto, comel je tengok weh. Aku selalu perhati je makcik tu bawak, tetiba teringin nak drive Alto! Wuwuwuw.

Entah sampai bila habit aku ni nak hilang. Tapi selagi tak menimbulkan kerimasan, kesyak-wasangkaan, aku akan teruskan. Sebab aku minat hahaha. Kalau dibayar gaji lagi berbaloi-baloi, kot? 😂


Tiada ulasan:

Catat Ulasan